top of page

Inrichting speelplaats

 

Voor de inrichting van onze speelplaats hielden we drie belangrijke uitgangspunten voor ogen :

 

  1. Onderzoeken tonen aan dat er een direct verband ligt tussen motoriek en leren. Motorische vaardigheden leveren een bijdrage aan de leerprestaties.

  2. De speelplaats is de oefenplaats bij uitstek om samen te leren spelen. Geleerde zaken over sociale vaardigheden krijgen op de speelplaats volop kansen om geoefend te worden.

  3. Van natuur bewegen jonge kinderen graag en veel. De huidige maatschappij zorgt er echter voor dat ze minder (kunnen) bewegen en passiever worden.

 

Sinds 1/9/2014 mogen we onze kinderen ontvangen op een aantrekkelijke en uitdagende speelplaats.

Welke spelmogelijkheden zijn er en wat bieden zij als meerwaarde aan onze kinderen?

 

 

Het speelkasteel en klautertoestel

Het aantrekkelijke speelkasteel en uitdagende klimtoestel bieden zowel aan de kleuters als aan de kinderen van de lagere school talrijke ontwikkelingskansen en spelmogelijkheden.

De duikelrekken en hinkelspelen

Men noemt “evenwicht” de piloot van onze hersenen. statisch, dynamisch en roterend evenwicht krijgen dus best heel veel oefenkansen.

Het volleybalveld, basketbalplein en 2 voetbalterreinen

Op onze speelplaats krijgen kinderen de mogelijkheid om tot groepsspel te komen : voetbal, basketbal of volleybal. Op deze manier worden verscheidene sociale vaardigheden ingeoefend.

 

Kleuterfietsjes

Met de fietsjes leven onze kleuters zich volop uit op onze grote speelplaats. Met de verschillende modellen : zonder pedalen, een “taxi-fiets”, een “bakwagenfiets”, steps, fietsjes zonder pedalen om het evenwicht te leren houden,… worden verschillende ontwikkelingsdoelen nagestreefd.

Actieve speelborden  

Ook onze kleinste peuters en kleuters komen aan hun trekken : spannend om te draaien aan knopjes en wieltjes en te zien wat er gebeurt!

De rustige hoek

Kinderen willen niet altijd rennen en druk bezig zijn. Ze hebben ook nood aan een plaats waar ze zich kunnen terugtrekken om alles vanop afstand te bekijken. Daarom hebben wij ook een “rustige” hoek voorzien op onze speelplaats. Hier zijn geen ballen toegelaten, maar kunnen de kinderen bijpraten of observeren vanop een bank. In onze rustige hoek voorzien we ook wat “groen”.

 

bottom of page